Ornatus discografie
pppppkk

 

 

 

 

 

 

 

 

Harvest moon - Neil Young

In de heerlijk romantische-spirituele film Eat pray love worden twee nummers van Neil Young gedraaid. Het bekende heart of gold, maar ook het minder bekende harvest moon. Dit lied is als single een bescheiden hit geweest in Canada (nummer 5) en het Verenigd Koninkrijk (nummer 36), maar is in Nederland niet echt opgevallen. In 2019 bereikte dit nummer echter vanuit het niets een vrij hoge notering in de radio 2 top 2000. Een jaar later in 2020 steeg het nummer door (van 1193 naar 1179). Linda Ronstadt is op deze song de achtergrondzangeres.

Het lied is afkomstig van de gelijknamige album Harvest moon uit 1992. Het is geen album met snoeiharde rochmuziek, maar een melodieus album dat duidelijk in het verlengde ligt van het album Harvest uit 1972.

Het lied gaat over twee geliefden (man en vrouw) die tegen elkaar aan kruipen wanneer de kinderen in slaap gevallen zijn. Het is buiten volle maan en er klinkt muziek. De man is nog steeds verliefd op zijn vriendin en wil haar zien dansen.

All i want is you - U2

Het is wat discutabel om all i want is you van U2 een love song te noemen. Immers de meningen over de interpretatie van de songtekst lopen onder de fans nogal uiteen. De een ziet het als een prachtig liefdeslied, de ander ziet hierin het gevaar van een obsessieve liefde. Voor mijn gevoel is het een rauw, maar mooi liefdeslied. Ik denk hierin bevestigd te worden door Bono zelf die tijdens het live concert nabij Slane Castle in Ierland in 2001 dit lied opdraagt aan zijn mooie vrouw.

Wel herken je in de song dat bij partners de verwachtingen in een liefdesrelatie kunnen verschillen. In het lied lijkt de vrouw meer te geven om glamour en individuele ontwikkeling. De man is al gelukkig wanneer hij bij haar is. In het lied klinkt ook de twijfel door of een fragiele liefde kan standhouden omdat het leven nu eenmaal zijn beperkingen kent. De song waarschuwt geliefden elkaar niet te grootse beloftes te doen, maar het simpel te houden. Grote beloftes zijn niet echt nodig, het "bij elkaar zijn" is genoeg.

All i want is you was de vierde single van het album Rattle and hum uit 1988. De single bereikte in Nederland de 12e plek in de top 40. In de UK kwam het nummer zelfs op 4 in de charts.

 

I'm gonna be (500 miles) - The Proclaimers

Toen de schotse tweeling-broers Craig en Charlie Reid met The Proclaimers in 1988 in korte tijd het nummer i'm gonna be (500 miles) schreven hadden ze niet het vermoeden dat dit nummer tot hun grootste hit zou uitgroeien. Het lied is afkomstig van het album Sunshine on leith uit 1988. Vragend naar de betekenis van hun song gaven de broers als antwoord: "it's just a love song".

Het lied is een ongecompliceerd, vrolijk en feestelijk liefdesliedje waarin een man over alles zingt wat een partner maar graag horen wil: ik zal de man zijn die naast je wakker wordt, hard voor je werkt, met je mee naar huis gaat, oud met je wordt.....

Hoewel het nummer ook in Nederland veel op de radio werd gedraaid werd het nooit een hit, maar sinds de binnenkomst van dit nummer in de radio 2 top 2000 in 2016 stijgt het lied ieder jaar met als (voorlopige) piek plek 234 in 2020.

 

                     The book of love - Peter Gabriel

Je zou dit lied een liefdeslied kunnen noemen, hoewel ‘het boek van de liefde’ aan het begin van de song lang en saai wordt genoemd. Maar schijn bedriegt, want op het eind van het lied komen trouwringen in beeld en krijgt de liefde een relationele component.

Tevens is the book of love een song waarin het belang van muziek tot uitdrukking komt. Het boek van liefde bevat namelijk ook muziek. Sterker nog: het boek van liefde is de bron van muziek. Het is fijn wanneer er uit het boek van de liefde wordt gezongen. Het kan je optillen boven de aardse werkelijkheid.

Het nummer staat op het album Scratch my back uit 2010. Een mooie live-uitvoering is te vinden op de dvd New blood (live in London) uit 2011. De song was al eerder bekend van de soundtrack van de romantische film shall we dance uit 2004 met o.a. Richard Gere en Jennifer lopez.

 

 

 

 

 

 

 
2018 Ornatus . All Rights Reserved
Website templatesBusiness directory UKYellow pages USWebsite design companyWeb design directoryWeb design directory AustraliaWeb design directory CanadaFree wedding web templates