Ornatus discografie
pppppkk

 

 

 

 

 

Slipping through my fingers - Abba

In 1981 bracht abba het album The visitors uit. Het bleek het laatste album van de succesvolle groep uit Zweden te zijn. Interne spanningen tusen de groepsleden leiden tot een breuk. Het album is misschien daarom ook wat somber van toonzetting. Een van de mooiste nummers is slipping through my fingers. Het lied gaat over het voortschrijden van de tijd waarbij veel dingen je uit handen glippen. 

In de film Mamma mia! the movie zingt Meryl Streep in de rol van moeder Donna dit lied op een overtuigende manier. Je krijgt er een brok van in je keel. Het is vlak voor de bruiloft van haar dochter Sophie en Donna helpt haar dochter met het klaarmaken voor de bruiloft. Allerlei herinneringen komen dan bovendrijven. Als moeder beseft Donna dat het leven van haar dochter voorbij is gevlogen en dat ze haar nu moet loslaten. Ze kan bijna niet geloven hoe snel haar dochter is opgegroeid en ze heeft spijt dat ze te weinig tijd samen met haar dochter heeft doorgebracht. Ze bezingt in het lied de vreugdevolle maar ook de verdrietige momenten tijdens de periode van de opvoeding. Ze voelt de pijn dat ze er in de opvoeding van haar dochter alleen heeft voorgestaan. 

Het nummer slipping through my fingers is nooit als single uitgebracht en heeft misschien daarom ook nooit een notering in de radio 2 top 2000 behaald, hoewel het nummer daar wel de potentie voor heeft.

Stop de tijd - Marco Borsato

Stop de tijd staat op het album Wit licht van Marco Borsato uit 2008. Het nummer is geschreven door John Ewbank en gaat over het willen vasthouden van gelukzalige momenten. Eigenlijk zou je de tijd willen stopzetten op momenten dat je dat zou willen. Maar je beseft dat dit niet lukt. De tijd schrijdt voort en stopt voor niemand. Kenmerkende fragmenten uit het lied zijn:

'k Wil niet dat vanavond straks weer morgen wordt
. Dat dit moment ooit tot een ver verleden hoort.
Ik wil 't nooit meer kwijt, stop de tijd.

En ik duw met al m'n kracht tegen de wijzers van de klok.
Maar het lukt me niet ze af te remmen.
En 't zand glijdt zonder moeite tussen al mijn vingers, door…

Stop de tijd is de tweede single van het album Wit licht. De plaat kwam in augustus 2008 binnen op nummer één van de Top 40.

If i could - Celine Dion

In het lied if i could zingt de Canadese zangeres Céline Dion over een moeder die haar kind altijd wil blijven beschermen. Ze heeft dit lied opgedragen aan haar zoontje Rene Charles. Ze wil hem bescherming bieden tegen het verdriet in zijn ogen. Ze wil hem dingen leren die ze zelf nooit heeft geleerd.

Ze heeft van heel nabij haar kind zien opgroeien, maar heeft nu moeite om hem los te laten. Haar kind is deel van haar. Ze spoort haar zoon aan om waar nodig te praten of te komen uithuilen. If i could is te vinden op het album Miracle uit 2004. Céline Dion bracht onder de titel A new day… live in Las Vegas in hetzelfde jaar een dvd uit met een registratie van maar liefst 750 shows die ze in vier jaar tijd heeft gegeven in het Caesar’s Palace in Las Vegas. In maart 2003 was de eerste voorstelling in “The Colosseum”, een gloednieuwe zaal in Caesar’s Palace, die de vorm van een Romeins Colosseum heeft. Juist het rustige If I could is een van de hoogtepunten in een overigens wervelende show waarbij Céline Dion in een soort intieme sfeer zittend op de rand van het podium dit lied ten gehore brengt.

Ballade van de onsterfelijkheid - Boudewijn de Groot

Wie het lied het land van maas en waal van Boudewijn de Groot kan waarderen zou ook eens moeten luisteren naar de 7e track van het album Het eiland in de verte uit 2004.  Het is een weemoedig relativerend lied dat echter op een luchtige bijna uitgelaten wijze wordt vertolkt. Het nummer lijkt op rainy day women van Bod Dylan, maar doet qua sfeer ook zeker denken aan het land van maas en waal. De 3e track eeuwige jeugd is qua thematiek vergelijkbaar.

Testament - Boudewijn de Groot

Een van de mooiste nummers van Boudewijn de Groot uit eind jaren zestig is het nummer testament. Boudewijn de Groot neemt in dit lied afscheid van zijn jeugd en maakt een testament op van zijn jeugdjaren. Het lied markeert dus de overgang van jeugd naar volwassenheid en zou dus eigenlijk heel geschikt zijn bij een overgangsritueel. Het nummer staat op het in 1966 uitgebrachte album Voor de overlevenden. Het is ook te vinden op het verzamelalbum Het beste van uit 1990.

Liefde van later - Herman van Veen

 Herman van Veen heeft in zijn imposante carrière diverse mooie liedjes gezongen. Een interessant nummer waarin de hoofdpersoon terugblikt op een lange liefdesrelatie is het nummer liefde van later. Duidelijk is dat die relatie niet altijd even gemakkelijk was. Er was kilte, pijn en razernij, maar ondanks dat alles zingt de hoofdpersoon dat er nog steeds veel liefde is. Het lied eindigt met de volgende woorden:

We hebben zoveel jaar gestreden Tegen elkaar en met elkaar Maar rustig leven en tevreden Is voor de liefde een gevaar
Jij huilt allang niet meer zo snel Ik laat me niet zo vlug meer gaan We houden onze woorden binnen
Maar al beheersen we het spel Eén ding blijft toch altijd bestaan De zoete oorlog van het minnen
Ik hou van jou Met heel mijn hart en ziel Hou ik van jou Langs zon en maan Tot aan het ochtendblauw Ik hou nog steeds van jou
Voorgoed van jou ...

 

Dit lied is afkomstig van de lp Herman van Veen II uit 1969 (reissue 1982), maar is ook te vinden op de fraaie verzamelcd In vogelvlucht uit 1987. Liefde van later is een versie van Jacques Brels la chanson des vieux amants, vertaald door Lennaert Nijgh. De originele versie van Brel is te vinden op de cd Jacques Brel - De 24 grootste successen.

 

 

 

 

 

 

 

 
© 2018 Ornatus . All Rights Reserved
Website templatesBusiness directory UKYellow pages USWebsite design companyWeb design directoryWeb design directory AustraliaWeb design directory CanadaFree wedding web templates